Matkailu-, ravitsemis- ja talousala

Työllisyysnäkymät alalla ovat hyvät, ja ammattitaitoiselle työvoimalle on kysyntää. Työvoiman tarve voi vaihdella alueellisesti ja eri vuodenaikojen mukaan. Työ voi tehtävän ja toimipaikan mukaan olla joko päivätyötä tai vuorotyötä.

Alan ammattilainen on myynti- ja palveluhenkinen ja asennoituu myönteisesti ja vastuuntuntoisesti työhönsä ja asiakkaisiin. Työssä tarvitaan hyviä vuorovaikutus-, yhteistyö- ja asiakaspalvelutaitoja sekä joustavuutta ja järjestelykykyä. Kansainvälinen ala edellyttää hyvää kielitaitoa sekä kulttuurien tuntemusta.

Työ on asiakaslähtöistä, monipuolista ja vaihtelevaa, ja alalla voi siirtyä työtehtävästä toiseen. Mahdollisuudet edetä esimiestehtäviin ja kansainvälisiin tehtäviin sekä ryhtyä yrittäjäksi ovat hyvät. Työtehtävissä edellytetään riittävää fyysistä kuntoa, ja elintarvikelaki asettaa vaatimuksia terveydentilasta ja pukeutumisesta.

Matkailu-, ravitsemis- ja talousalan tutkinnoilla osoitetaan osaaminen matkailu-, majoitus- ja ravitsemisalan sekä kotityö- ja puhdistuspalvelualan työtehtäviin.

Alan työpaikkoja ovat mm. erilaiset

  • ravintolat, kahvilat, catering-toimipaikat ja -yritykset
  • koulut, hoito- ja hoivalaitokset
  • kotityö- ja puhdistuspalveluyritykset
  • matkailukeskukset ja -yritykset
  • hotellit ja muut majoitusyritykset
  • laivat

Terveydentilasuositukset

Ammatilliset perustutkinnot

  • hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto: tarjoilija, kokki, vastaanottovirkailija
  • kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto: kodinhuoltaja, toimitilahuoltaja,
  • kiinteistöpalveluiden perustutkinto, toimitilahuoltaja

Ammattitutkinnot 

  • Suurtalouskokin ammattitutkinto
  • Tarjoilijan ammattitutkinto
  • Kotityöpalvelujen ammattitutkinto
  • Laitoshuoltajan ammattitutkinto

Erikoisammattitutkinto

  • Dieettikokin erikoisammattitutkinto
  • Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto
  • Siivoustyönohjaajan erikoisammattitutkinto

 
 

Kysy meiltä:

Lähetä