Tekoäly on nopeasti kehittyvä teknologia, joka voi merkittävästi parantaa teollisuusyritysten tuottavuutta ja kilpailukykyä. Mutta vaikka tekoälyn hyödyt elintarvike- ja konepajateollisuudessa tunnistetaan, sen täysimittainen hyödyntäminen on edelleen haastavaa.
Konepajateollisuudessa yritykset ovat paremmin varautuneita hyödyntämään tekoälyä, kun taas elintarviketeollisuudessa osaamisen ja teknologian rajallisuus vaikeuttaa tekoälyn käyttöönottoa. Suurimmat esteet tekoälyn hyödyntämiselle liittyvät teknologisten valmiuksien puutteeseen ja osaamisen kehittämistarpeeseen.
Nämä tiedot käyvät ilmi Faktia Oy:n asiakkuuspäällikkö Mika Palasen tekemästä ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyöstä ja siihen liittyvästä tutkimuksesta Hämeen ammattikorkeakoululle, jonka aiheena on tekoälyn hyödyntäminen teollisuudessa.
– Tekoäly tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia suomalaisen teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseen, mutta yritysten valmiuksissa on vielä kehittämistä, Mika Palanen toteaa.
Lisää koulutusta, tukea ja verkostoitumista tarvitaan
Tekoälyn käyttö tarjoaa pk-yrityksille valtavia mahdollisuuksia parantaa tehokkuutta ja kilpailukykyä, mutta käyttöönottoon tarvitaan lisää tukea, koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia.
Omassa työssään Faktian asiakkuusjohtajana Palanen on työskennellyt pitkään teollisten yritysten tehokkuuden ja tuottavuuden parantamisen parissa.
– ”Kuulostaa hienolta, mutta ei meillä ole aikaa eikä osaamista tekoälyn käyttöönottoon.” Tällaisia kommentteja kuulen usein työssäni, kun keskustelen teollisuusyritysten kanssa heidän mahdollisuuksistaan hyödyntää tekoälyä.
– Usein ongelma ei ole halun puute vaan haasteet, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä, kuten osaamisen ja resurssien rajallisuus sekä teknologian monimutkaisuus.
Tutkimuksessaan Palanen suosittelee valtakunnallisen tekoälyinnovaatiokeskuksen perustamista, joka auttaisi yrityksiä kehittämään tekoälyosaamistaan. Keskuksen roolina olisi tarjota koulutusta, asiantuntijatukea ja järjestää seminaareja tekoälyn käytön edistämiseksi.
– Tekoäly voi mullistaa suomalaisen teollisuuden tuottavuuden, Palanen toteaa.
Faktia Oy on työelämän kumppani, joka suunnittelee yksilöllisiä ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja aina rekrytoinneista TKI-hankkeisiin. Faktian tehtävänä on olla mukana työelämän uudistamisessa ja varmistamassa riittävä osaaminen työpaikoilla. Faktian omistaa Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä.
Lisätietoja: Faktian asiakkuusjohtaja Mika Palanen, mika.palanen@lhkk.fi, 040 347 4044