Miksi työt elintarviketeollisuudessa eivät houkuttele? Miksi suomalaisten elintarvikkeiden vienti ei vedä? Miten kotimaisesta elintarviketeollisuudesta tehdään kaikin puolin kilpailukykyisempi?
Faktia Oy käynnistää 15. tammikuuta maksuttomat koulutukset elintarvikealan ammattilaisille. Koulutukset ovat Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen rahoittamia ja niiden tavoitteena on tukea työelämän rakennemuutosta elintarvikealalla.
Faktia tarjoaa koulutusta kolmella eri teemalla: digitalisaatio, innovaatiot sekä vastuullisuus.
– Työntekijälle koulutus laajentaa ymmärrystä alan kokonaisuuksista ja vahvistaa osaamista sekä oman työn merkityksellisyyttä. Koulutus voi avata uusia ovia urapolulla ja tarjoaa mahdollisuuden kehittää omaa työnkuvaansa. Ennen kaikkea koulutuksesta saa lisää motivaatiota työhön, kertoo Faktian asiakkuuspäällikkö ja elinvoimakoordinaattori Minna Mäkinen.
– Työnantajille koulutus tarkoittaa osaamisen kasvattamista ja sitä kautta uusien tuotteiden ja palvelumallien kehittämistä. Sitä kautta saadaan myös kilpailukykyisempiä tuotteita ja prosesseja sekä tehdään parempaa tulosta.
Koulutukset käynnistyvät 15. tammikuuta, mutta ne on mahdollista aloittaa joustavasti talven ja kevään aikana. Oppiminen tapahtuu oppimisalustalla omaan tahtiin, ajasta ja paikasta riippumattomana. Mukana kokonaisuuksissa on myös live-luentoja ja -tapaamisia sekä tukea Faktian kouluttajilta.
13 PROSENTTIA SUOMEN TYÖLLISISTÄ, 18 PROSENTTIA ILMAN KOULUTUSTA
Suomessa on noin 1 800 yritystä, jotka valmistavat elintarvikkeita ja juomia (Tilastokeskus 2021). Elintarviketeollisuuden toimipaikkoja puolestaan on 2 100 ja niitä on kaikissa maakunnissa. Elintarvikeyrityskenttä on hyvin mikroyritysvaltainen, sillä yrityksistä 70 prosenttia työllistää alle neljä henkilöä, ja alle kymmenen henkilöä työllistäviä yrityksiä on 80 prosenttia kaikista alan yrityksistä.
Elintarviketeollisuus työllistää noin 39 000 työntekijä. Elintarviketeollisuuden välillinen työllistävä vaikutus on teollisuuden aloista suurin, sillä yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa luo yli kolme työpaikkaa muualle ruokatuotannon ekosysteemiin. Välilliset vaikutukset huomioiden koko elintarvikesektori työllistää noin 340 000 henkilöä, eli noin 13 prosenttia Suomen työllisistä.
Elintarviketeollisuudessa työskentelevien koulutustausta on kahtiajakautunut. Alalla työskentelee paljon korkeakoulutettuja mutta toisaalta myös suhteellisen paljon pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevia henkilöitä. Elintarviketyöntekijöistä 18 prosenttia on vailla ammatillista tutkintoa, kun vastaava luku kaikilla aloilla yhteensä on keskimäärin 10 prosenttia.
Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan ovat sekoittaneet maailman tuotantopanos- ja ruokamarkkinoita sekä nostaneet ruokajärjestelmän keskinäisriippuvuutta koskevat kysymykset ajankohtaisiksi. Nämä viimeaikaiset kriisit ovat nostaneet kotimaisuuden, omavaraisuuden ja huoltovarmuuden arvostusta. Elintarvikealan elinvoimaisuuden tukeminen koulutuksella edistää myös huoltovarmuutta.
Lisää tietoa koulutuksista ja niiden sisällöistä: https://faktia.fi/maksutonta-koulutusta-elintarvikealan-ammattilaisille/