Jobparin HR-asiantuntija Jarmo Vesterinen tuo blogissaan esille ikääntyvien työllistymisen haasteita
”Ei nää mua kuitenkaan ota edes haastatteluun, kun mä olen jo yli 50-vuotias”, tämäntapaisen lausahduksen olen kuullut jo monen monta kertaa tämänkin vuoden aikana. Itse kahden alakouluikäisen isänä ja niin sanottuja ruuhkavuosia elävänä on välillä hankala ymmärtää, että miten minäkin olisin alle 10 vuoden päästä siinä tilanteessa, että en niin sanotusti kelpaisi työelämässä kenellekään. Henkilökohtaisesti näen tilanteen täysin päinvastaisena. Monen ihmisen arki muuttuu edellä mainitun ikääntymiseen liittyvän rajapyykin ylittämisen aikoihin rauhallisemmaksi ja on enemmän aikaa itselle sekä palautumiselle. Voisiko tämä intuitioni olla oikeassa?
Tutkimustietoa
Työterveyslaitoksen Miten Suomi voi- tutkimuksesta (Kaltiainen & Suutala & Hakanen 2023, 3–7) on helppo nostaa esiin muutama tärkeä pointti liittyen iäkkäämpiin työntekijöihin:
- Mitä vanhempi, sitä mielekkäämmäksi työ koetaan
- Vanhemmilla työntekijöillä on vähemmän työuupumusoireilua
- Alle 36-vuotiaiden ja yli 55-vuotiaiden työkyvyssä ei ole merkittävää eroa
Voitaneen siis todeta, että intuitioni oli oikea. Yllä oleviin tutkimustuloksiin viitaten tulen todennäköisesti omaamaan hyvät valmiudet työstä suoriutumiseen myös 2030-luvulla.
Mikä tässä sitten oikein mättää?
Vuonna 2023 johtamisen ja osaamisen kehittäjä Tiina Parikka lanseerasi LinkedIniin #proudofmyage- kampanjan minkä tarkoituksena on lopettaa ikähäpeä ja arvostaa iän myötä karttuvaa osaamista (Parikka 2023). Hänen mukaansa menossa on jopa yhteiskunnalliseksi kriisiksi luokiteltava tilanne, minkä seurauksena osaavia, kokeneita ja ennen kaikkea koulutettuja ihmisiä jää työelämän ulkopuolelle, kun samaan aikaan haikaillaan entistä korkeamman koulutustason omaavien työntekijöiden perään (Pulli 2023). Parikan nostettua asian esille on se saanut mukavasti huomiota ja julkinen keskustelu aiheen ympärillä on toivottavasti ensimmäinen askel muutokseen.
Työssäni Jobparin HR-asiantuntijana olen huomannut, että työnhaun digitalisoituminen ei ole ollut helppoa kaikille työnhakijoille. Moni ei osaa sanoittaa osaamistaan, eivätkä työhaastattelutilanteet välttämättä ole kovinkaan tuttuja ja niissä voi jäädä paljon asioita kertomatta, ellei haastattelija osaa kysyä juuri oikeita kysymyksiä. Tämä ei voi kuitenkaan poistaa sitä tosiasiaa, etteikö esimerkiksi 35 vuotta metallialan töitä tehnyt henkilö olisi edelleen pätevä omassa työssään. Henkilöstöpalvelualalla rekrytoijan on osattava tunnistaa työnhakijan vahvuudet ja sanoitettava ne hänen puolestaan.
Brittiläinen filosofi ja empiristi John Locke on sanonut seuraavasti ”Mistä on peräisin järjen ja tiedon kaikki aines? Vastaan siihen yhdellä sanalla: kokemuksesta.” (Wikiquote 2019). Näiden viisaiden sanojen saattelemana on hyvä vielä muistuttaa, että tälläkin hetkellä Jobparin työnhakijapoolissa on useita, erittäin päteviä 50 vuotta täyttäneitä tekijöitä monelle eri alalle.
HR-asiantuntija Jarmo Vesterinen 040 778 2395 tai jarmo.vesterinen@lhkk.fi
Lähteet:
Kaltiainen, J & Suutala, S & Hakanen, J. 2023. Millaiseksi yli 55-vuotiaat kokevat työhyvinvointinsa? Poimintoja Miten Suomi voi- tutkimuksesta. Verkkosivu. Viitattu 14.11.2024. https://www.ttl.fi/tutkimus/hankkeet/miten-suomi-voi
Parikka, Tiina. 2023. Johtajat näyttävät tietä tulevaisuuden työelämään. Verkkosivu. Viitattu 14.11.2024. https://www.hrviesti.fi/natiivi/3977/johtajat-nayttavat-tieta-tulevaisuuden-tyoelamaan
Pulli, Henriikka. 2023. Keitä ovat yli 50-vuotiaat työttömät? Parasta ennen- leima on sitkeässä. Verkkosivu. Viitattu 14.11.2024. https://www.verkkouutiset.fi/a/keita-ovat-yli-50-vuotiaat-tyottomat-tyoelaman-parasta-ennen-leima-on-sitkeassa/#d4eacd2e
Wikiquote. 2019. John Locke. Verkkosivu. Viitattu 22.11.2024. https://fi.wikiquote.org/wiki/John_Locke