Kumppanitarinat

Maviteknikin organisaatiomuutos vietiin maaliin asti Faktian ohjauksessa

Humppilassa sijaitsevassa tilauskonepaja Maviteknikissä vaihtui omistajat vuonna 2020 ja yritys siirtyi osaksi Österberg Groupia. Samalla syntyi tarve ja halu uudistaa organisaatiota ja järkeistää toimenkuvia. Muutos vietiin onnistuneesti maaliin Faktian sparrauksessa 2023 vuoden aikana.

– Omilla voimilla emme olisi saanut muutosta vietyä loppuun asti. Siihen tarvittiin ulkopuolisen asiantuntijan näkemys ja jämäkkä ohjaus, toteaa Maviteknikin operatiivinen johtaja Timo Ruokonen.

Organisaatiomuutokseen kuului isona osana toimihenkilöiden toimenkuvien järkeistäminen ja johtoryhmätyöskentelyn ryhdittäminen.

– Meillä oli toimenkuvissa useiden vuosien aikana kertyneitä kerrostumia ja päällekkäisyyksiä, joita nyt purettiin ja uudistettiin. Tämä työ oli erittäin tärkeä osa uudistusta, sillä meillä kaikilla on järkeistyksestä huolimattakin laajat tehtäväkentät, eikä resursseja ole hukattavaksi, Ruokonen kertoo.

Johtoryhmätyöskentelyssä päähuomio oli tiedonkulun parantamisessa ja avoimuuden lisäämisessä.

– Kaikki tunnistivat ne ongelmat, joita huonosta tiedonkulusta aiheutuu. Olimme myös tunnistaneet tuotannon tietyt kipupisteet, joihin vain ei ollut energiaa puuttua arjen pyörityksessä.

Uudistaminen vaatii avointa mieltä

Maviteknikin johtoryhmää sparrannut Faktian palvelupäällikkö Leea Kantelus oli vaikuttunut siitä, miten avoimin mielin porukka lähti mukaan uudistukseen.

– Maviteknikissä ymmärrettiin, että hyssyttämällä ei saa mitään aikaiseksi. Paras tulos saadaan, kun uudistusta ja muutosta lähdetään tekemään avoimin mielin.

Hyödynsimme muun muassa skenaarioajattelua ja pallottelimme paljon erilaisia vaihtoehtoja. Samalla kun saimme järkeistettyä työnkuvia, myös yrityksen visio kirkastui.

Uudistus ei jäänyt pelkästään organisaatiouudistukseen, vaan johtoryhmä ja tiiminvetäjät saivat tukea ja valmennusta uuteen rooliinsa.

– Jatkuvuus ja seuranta ovat tärkeitä vaiheita uudistuksessa, sillä muutokset on vietävä arkeen ja tekemiseen, Kantelus toteaa.

Maviteknikin valmistuspäällikkö Kari Rämö vahvistaa, että muutoksen tekemisessä oli alusta asti hyvä flow päällä.

– Odotin todella innolla johdon sparrauksia. Niistä sai uusia ideoita ja hyvää virtaa omaan tekemiseen.

Uudistus johdosta tehdassaliin

Maviteknikissä tehdyt uudistukset eivät koskettaneet pelkästään toimihenkilöitä, johtoa ja organisaatiota, vaan uudistuksia tehdään nyt myös tuotannossa.

Maviteknikillä on Humppilassa kaksi tehdasta, joiden toiminnot yhtenäistetään ja tehdashallien layoutit uudistetaan vastaamaan paremmin koko konsernin tarpeita.

– Tehtaiden yhtenäistämisestä on paljon hyötyä. Esimerkiksi työntekijät pystyvät nyt liikkumaan tehtaiden välillä tarpeen mukaan. Ja myös uusien tekijöiden perehdytys tehostuu, kun molemmissa tehtaissa on samat käytännöt ja prosessit, toteaa Kari Rämö.

Sesonkien vaihtelut selätetään vuokratyövoimalla

Maviteknikin erikoisalaa ovat metallitekniset alihankintatyöt mm. energia-, prosessi-, metalli- ja laivanrakennusteollisuudelle. Työn määrä vaihtelee sykleittäin.

– Työntekijöiden tarve voi parhaillaan tuplaantua ja tarve syntyy muutamissa viikoissa. Näin suurissa vaihteluissa osaava vuokratyön tarjoaja on ehdoton kumppani. Jobparin kanssa homma toimii ja he osaavat toimittaa meille aina hyviä tekijöitä, Kari Rämö kertoo.

Omat osaavat ja taitavat työntekijät toimivat välttämättömänä runkona. Maviteknikissä työt vaativat moniosaamista ja erityisesti taitavista putkihitsaajista on aina pula.

– Toivomme ja uskomme, että nyt tehdyt muutokset yrityksessä edistävät myös työnantajakuvaamme ja yhä useammin meille haetaan töihin, sanoo Rämö.

Timo Ruokonen vahvistaa Rämön sanoman.

– Tämä varta vasten meille räätälöity muutoksen läpivieminen on ollut valtavan hienoa tekemistä. On hienoa, että tällaista osaamista löytyy seudulta paikallisesti. Voimme suositella Faktiaa lämpimästi. Heistä saa hyvän kumppanin yritykselle.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja etsitään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut – onnistutaan yhdessä!

Ota yhteyttä