Ajankohtaista

Arvovalmentajuus – Työkalu, joka muuttaa työelämää

avatar

Maarit 23.9.2024

Syyskuun alussa päättyi yhdeksän kuukauden mittainen Value Trainer®-arvovalmentajien koulutus uusien arvovalmentajien sertifiointiin ja päätösjuhlaan Forssassa, Hotelli Fabriikissa. Value trainer- arvovalmentajia on koulutettu Suomessa vuodesta 2019 saakka, ja kyseisen rekisteröidyn koulutuskonseptin Faktia hankki itselleen kesällä 2023.

Arvovalmentajia tarvitaan jotta suomalaisilla työpaikoilla julkilausutut arvot ohjaisivat oikeasti tekemistä ja toimisivat ohjureina myös strategisten tavoitteiden toteuttamisessa. Arvovalmentajuus tarjoaa kouluttajalle ainutlaatuisen mahdollisuuden auttaa yksilöitä ja organisaatioita tunnistamaan ja elämään todeksi omat arvonsa. Arvojen kirkastaminen luo työpaikoille merkityksellisyyttä ja vahvistaa työntekijöiden sitoutumista ja hyvinvointia. Se tuo konkreettisen muutoksen työelämään, jonka vaikutukset ovat pitkällä aikavälillä pysyviä ja merkityksellisiä.

”Yksilötyöntekijöiden näkökulmasta arvoristiriitojen tiedetään tutkimusten mukaan olevan suurimpia työpahoinvoinnin ja konfliktien aiheuttajia työpaikoilla. Toisaalta taas yrityksiä ja johtajia arvioidaan entistä useammin arvokiikareiden kautta: ovatko puheet ja lupaukset totta myös arjen toiminnassa vai jäävätkö ne kauniiksi juhlapuheiksi tai intranetin ja kotisivujen julistukseksi”, kertoo itsekin Value traineriksi vuosi sitten sertifioitunut Faktia Oy:n palvelupäällikkö Leea Kantelus.

”Se että yrityksissä toimitaan omien valittujen arvojen mukaisesti ei enää riitä. Myös alihankkijoiden ja toimitusketjujen toiminnan eettisyys ja arvopohjainen toiminta on tärkeää tuntea, sillä se vaikuttaa välillisesti myös maineeseen. Tästä on paljon esimerkkejä ihan viime viikoilta, miten yrityksen maine voi mennä, kun joku toimii vastuuttomasti”, Kantelus jatkaa.

Value trainer-arvovalmentajiksi sertifioituneet saavat oikeudet toimia arvovalmentajina, joko osana omaa liiketoimintaansa tai ns. inhouse-valmentajina omissa työyhteisöissään. Koulutuspolulla tarkastellaan laajasti ja syvällisesti liiketoiminnan ja sen johtamisen osa-alueita suhteessa yrityksen arvoihin. Puhutaan muutoksessa toimimisesta, visiosta, strategisista tavoitteista, arvoristiriidoista ja niiden ratkaisemisesta ennakoivasti, mittaamisesta ja liiketoiminnan kokonaisvaltaisesta kehittämisestä, ilmapiiriä ja yhteistyötä unohtamatta.

”Tässä on jotain sellaista mikä kosketti myös henkilökohtaisesti. Tämä oli aika psykologinen koulutus. Mutta lähdin hakemaan ja sain paljon eväitä omaan työhön ja asiakkaiden eduksi. Yrittäjänä täytyy saada ”tilkettä talveen”, kiteyttää ajatuksiaan etenkin monille Forssalaisille tuttu aurinkoinen yrittäjä Irmeli Vinnikainen.

Lhkk ja Faktia tarjoavat myös omalle henkilöstölleen mahdollisuuksia aktiivisesti kehittää omaa osaamistaan ja ammattitaitoaan. Yksi nyt sertifioiduista arvovalmentajista on Faktian asiakkuuspäällikkö Kirsi Palosaari.

”Arvojen merkitys korostuu yhä enemmän, etenkin nuoremmalla sukupolvella. Aikaisemmin työntekijä saattoi olla koko työuransa samalla työnantajalla. Näin ei enää ole, vaan maailma muuttuu jatkuvasti. Sen mukana myös työelämän arvot muuttuvat; aikaisemmin hyvä työmies oli vahva ja ahkera, nykyään hyvältä työmieheltä vaaditaan sellaisiakin taitoja kuten johtamiskyky, sosiaalisuus, empaattisuus ja organisointitaidot”, Kirsi kuvaa näkemyksiään arvojen merkityksestä työelämässä.

”Suomalainen työelämä tarvitsee meitä arvovalmentajia, koska monet eivät edes tiedosta, miksi ovat töissä siellä missä ovat. Ei ajatella, miten toimitaan tai tiedetä mikä on firman perusajatus. Kun tehdään yhdessä asioita yrityksen menestyksen eteen, oma työ säilyy myös. Yhdessä tehdään parempi Suomi.” kertoo innostuneena uudesta ammatistaan Irmeli Vinnikainen.

Kauempaa, Ylöjärveltä saakka koulutukseen osallistunut Elisabet Pylvänäinen kuvaa koulutukseen hakeutumisen lähtökohtiaan seuraavasti:

”Koulutuksen sisältö kiinnosti ja jo ennen mukaan hakemista ymmärsin, ettei tässä koulutuksessa kyse ole vain omien arvojen pohdinnasta tai ”hr-hötöstä” vaan aidosti arvojohtajuuteen ja – valmentamiseen valmistavasta koulutuksesta, josta saisin eväitä tulevaisuuden työuralle. Yritysmaailmassa kaivataan aidosti arvopohjaista toiminta ja johtamista.”

Meitä kouluttajia ja arvovalmentajiksi opiskelleita yhdistivät samat tavoitteet ja päämäärät: valmentaminen, auttaminen ja yhteiseksi hyväksi toimiminen olivat kaikille sydämen asia ja tässä ammatissa pääsee auttamaan muita matkalla menestykseen.

”Suomessa työelämässä painotetaan usein tehokkuutta, mutta arvot jäävät taka-alalle. Arvovalmentajat auttavat organisaatioita rakentamaan kulttuuria, joka sitoo työntekijät merkityksellisiin tavoitteisiin. Tämä on erityisen tärkeää jatkuvassa muutoksessa, jossa selkeä arvopohja auttaa organisaatioita menestymään”, kiteyttää jo aiemmin Value Trainer-arvovalmentajaksi kouluttautunut Hannu Pekkala.

”Halusin saada lisää tietoa ja välineitä, joita voin hyödyntää arvojen mukaisessa johtamisessa. Minua ohjaa suuri kiinnostus auttaa muita yrittäjiä arvopohjaiseen ajatteluun, jota voin arvovalmentajana tehdä” vasta valmistunut arvovalmentaja, pitkäaikainen ja menestynyt yrittäjä Leena Leppä-Lukkala kertoi.

Suomalainen työelämä tarvitsee arvovalmentajia.

Arvot ovat kaiken toimintamme, taustalla tunnistimme me niitä tai emme. Arvot kytkeytyvät niin työhyvinvointiin, tuottavuuteen, kestävyyteen, vastuullisuuteen kuin strategisiin tavoitteisiin pääsemiseenkin. Arvojen merkityksen ja vaikutuksen ymmärtäminen on olennaisessa osassa ratkaisujen löytämisessä organisaatioiden erilaisiin haasteisiin. Arvopohjaiselle toiminnalle ja arvojohtajuudelle on tarvetta. Arvovalmentajat voivat toimia tässä merkittävässä roolissa oivalluttajina ja valmentajina kohti toivottua muutosta ja visioiden toteutumista. Arvojen mukainen toiminta luo pohjan liiketoiminnan menestymiseen. Työyhteisön hyvinvointi on tärkeää, jotta työelämä koetaan merkitykselliseksi ja sitä kautta resilienssi on vahvempaa. Meitä arvovalmentajia tarvitaan oivalluttamaan ja herättelemään yrittäjiä arvopohjaiseen johtamiseen.

Kysyimme nyt valmistuneilta, mikä koulutuksessa oli parasta:

”Laajan tietopuolisen annin lisäksi parasta on ollut opiskelijakollegoiden ja kouluttajien kanssa käydyt keskustelut ja sparrailu, elävän työelämän esimerkit.”

”Koulutuksen myötä olen saanut vahvistua omissa ammatillisissa valinnoissa ja suunnassa, ja oma tulevaisuuden visio kirkastui.”

”Erilaisten käytännön harjoitteiden myötä kehittyi myös esiintymisessä.”

”Avoin keskustelu ja ajatusten vaihto ryhmän kesken, jossa valmentajilla ollut keskeinen rooli.”

”Koulutuspolku on ollut minulle merkityksellinen, suorastaan käänteentekevä.”

”Koulutus antoi vahvistusta lähteä rohkeasti kohti omia unelmia ja visioita sekä valmiuksia toimia tässä uudessa ammatissa.”

”Parasta on ollut aidosti keskittyä pohtimaan arvojen laajaa merkitystä koko organisaation toimintaan. Arvot eivät ole irrallinen asia, joka on kirjattu kauniisti organisaation nettisivuille, vaan arjessa ja päätöksenteossa aidosti kanssa kulkeva asia.”

Koulutuksessa lähdettiin jo opintojen aikana tositoimiin kun jokainen koulutettava teki arvovalmennus-casen valitsemalleen yritykselle. Palautteet opiskelijoiden harjoitusyrityksistä on tuonut myös meille ammattiin kouluttavalle taholla varmistusta siitä, että arvovalmentamiselle on todellinen tarve ja tämä on tulevaisuuden ammatti. Emme ehkä edes vielä ymmärrä, kuinka isossa roolissa arvopohjainen johtaminen on tulevaisuudessa liiketoiminnan menestymisen kannalta ja kuinka laajasti suomalainen työelämä sitä tarvitsee menestyäkseen.

Mitä sertifioidut ja koulutetut arvovalmentajat sitten käytännössä tekevät?

Arvovalmentaja tuo organisaatioon sen ”oman kuplan” ulkopuolelta näkemystä, kuuntelee ja havainnoi asiakkaan tilannetta, sen tarpeita ja tavoitteita. Valmennuksissa esimerkiksi voidaan käydä yhdessä tutkien sekä erilaisin harjottein läpi nykytilaa, tunnistaa sekä onnistumisia että tarttua yhdessä kehittämiskohtiin. Koulutetun arvovalmentajan avulla päästään pureutumaan asioiden todelliseen ytimeen ja kirkastamaan haluttu tulevaisuuden suunta. Kehittämistavoitteet voidaan palastella sopivan kokoisiksi välitavoitteiksi ja Value trainer- arvovalmentaja on johdon ja henkilöstön tukena matkalla kohti haluttua muutosta.

Arvojen kirkastuminen auttaa arjen strategisessa johtamisessa niin toimintatapojen ja organisaatiokulttuurin kehittämisessä kuin brändityöskentelyssä. Value Trainereiden asiakkaat saavat käyttöönsä keinoja ja tapoja tehdä arvopohjasta merkityksellistä liiketoimintaa.

Lisätietoja Value Trainer® – arvovalmentajakoulutuksesta: Leea Kantelus, Faktia Oy leea.kantelus@faktia.fi puh. 050 3493455

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja etsitään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut – onnistutaan yhdessä!

Ota yhteyttä