Asiantuntijablogi

Ruoka-alan parhautta ja parastamista

avatar

Maarit 30.1.2024

Suuhusi menee monta kertaa päivässä monenlaista. Kuinka usein pysähdyt kuitenkaan miettimään, mitä itseasiassa syöt, mitä raaka-aineita tähän kaikkeen sisältyy, mistä ne ovat peräisin ja missä ne on valmistettu? Itse alan ammattilaisena mutustelen näitä kysymyksiä melkoisen useasti. Kannustan tähän myös ihan jokaista.

Tästä kun johdetaan ajatusta vielä pidemmälle niin ehdotan, että seuraavalla kerralla kun menet ruokaostoksille, niin pysähdy hetkeksi johonkin kohtaan elintarvikemyymälää ja katsele ympärillesi. Oletettavasti ensimmäinen ajatuksesi on, että huh onpas runsaasti/ paljon tarjontaa. Ehkä myös mietit miksi näin on ja tarvitsemmeko näin paljon valikoimaa? Entäs tarvitsemmeko oikeasti näin pitkiä säilyvyyksiä? Miten sitä ennen oikein pärjättiinkään?

Pohdin myös mielenkiintoista tulokulmaa: tarjonnan kotimaisuusastetta. Mikähän mahtaa olla tällä hetkellä vastavuoroisuuden aste ja lukemat elintarvikevientimme suhteen?

Entäs sitten se tärkeä kysymys, kuka meille näitä kaikkia elintarvikkeita valmistaa?

Suomessa on noin 1 800 yritystä, jotka valmistavat elintarvikkeita ja juomia (Tilastokeskus 2021). Elintarviketeollisuuden toimipaikkoja puolestaan on 2 100 ja niitä on kaikissa maakunnissa. Elintarvikeyrityskenttä on hyvin mikroyritysvaltainen, sillä yrityksistä 70 prosenttia työllistää alle neljä henkilöä, ja alle kymmenen henkilöä työllistäviä yrityksiä on 80 prosenttia kaikista alan yrityksistä.

Elintarviketeollisuus työllistää noin 39 000 työntekijä. Elintarviketeollisuuden välillinen työllistävä vaikutus on teollisuuden aloista suurin, sillä yksi työpaikka elintarviketeollisuudessa luo yli kolme työpaikkaa muualle ruokatuotannon ekosysteemiin. Välilliset vaikutukset huomioiden koko elintarvikesektori työllistää noin 340 000 henkilöä, eli noin 13 prosenttia Suomen työllisistä.

Huikeaa!

Saamme Suomessa laittaa suuhumme herkullisia elintarvikkeita, vankalla osaamisella Suomessa valmistettua. Elintarvikealan osaamista lisätään kaiken aikaa samalla luoden houkuttelevuutta alalle; samalla myös ammattiylpeyden ja sen kuuluisan osaamisen nostamista jo alalla työskenteleville. Elintarvikeala on todella monien mahdollisuuksien ala.

Minulla on ilo ja kunnia olla mukana kolmen täysin uudenlaisen Jotpan rahoittaman koulutuskokonaisuuden suunnittelussa ja toteutuksessa. Keskiössä on työelämän rakennemuutoksen tukeminen elintarvikealalla. Se into, jolla alalla työskentelevät henkilöt etenevät itsenäisesti ohjauksemme tukemina verkkoalustoilla antaa itselleni uskomattoman määrän motivaatiota omaan työhöni. Tässä vaiheessa voi jo havaita, että sama lopputulema näkyy olevan myös koulutukseen osallistujilla. Oivallukset, innostus ja uuden kokeileminen ovat suolaa, jota jokainen annos maistuakseen sopivasti tarvitsee. Onneksi tätä annosta on tarjolla koko tälle vuodelle.

  • Millaista ruokaa sinä söisit? Innovaatioista kaupalliseen menestykseen
  • Kestävät ruokareitit -vastuullisuuden askeleista ekologisiin ratkaisuihin
  • Älyä ja automatiikkaa- digitalisaatio elintarvikealalla

Lue lisää ja ilmoittaudu Elintarvikealalla työskenteleville – Faktia

Miksi itse olen miltei koko ikäni alalla erilaisissa työtehtävissä viihtynyt? Syitä ovat alan merkityksellisyys, innostus yhteiseen tekemiseen ja kehittämiseen sekä osaamisen jakamiseen teknologiaa unohtamatta. Uudet tuttavuudet ja kumppanuudet sekä yhdessä onnistuminen herättävät ruokahalun aina vaan uudestaan ja uudestaan. Ihan parasta, -eikö sinustakin!

#Faktia # LHKK #elintarvikeala # osaaminen #yhteistyökumppanit #elinvoima #merkityksellisyys #vaikuttavuus #Jotpa #innostus #tulesinäkinmukaan

Kuva FL/Lassi Puhtimäki 

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä ja etsitään juuri sinun tarpeisiisi sopivat ratkaisut – onnistutaan yhdessä!

Ota yhteyttä